Празнуваме 24 май - Ден на българската култура, просвета и славянска писменост

На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий.

Глаголицата е първата славянска азбука. Името й идва от думата глаголъ "дума". Според филолози и изследователи на славянската писменост има основания да се предполага, че старото название на глаголицата е било кирилица. По името на нейния създател Константин-Кирил Философ.С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги. С които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през IX век. Глаголицата е оригинална азбука - това личи по облика на буквите, техният състав и начинът на тяхната подредба показват, че създателите на тази азбука са познавали различни буквени системи.

Как се отбелязва 24 май?

24 май е празник, какъвто другите народи по света нямат – на писмеността, просветата, културата. Това е празникът, който се чества от най-дълго време в близкото ни минало и има ключово значение в българската история – той служи като обединител на българите преди Освобождението през 1878г, стимул в дискусиите за църковна независимост от началото на 18 век и демонстрация против асимилацията на българите преди Съединението през 1885г и Независимостта през 1908г.

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много неславянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците – общо приблизително около 200 милиона души.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България – в Русия той се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В град Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий.

У нас, 24ти май е един от най-любимите празници на ученици, студенти и учители. В училищата и университетите Денят на българската просвета и култура се отбелязва с множество литературни конкурси, рецитали и концерти.

В по-малките населени места 24 май се чества с венци, тържества и веселби в центъра на селището, а в големите градове и регионални центрове, Денят на Св.св. Кирил и Методий се отбелязва с паради, общоградски шествия и тържествени церемонии.

На този неучебен и неработен ден общинските и регионалните музеи и галерии приемат посетители с вход свободен.


Върви народе възродени, към светла бъднина върви с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови. Честит празник на всички Българи – 24 Май!

Вашият коментар