Международен ден на детето
     На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Идеята за отбелязване на Международния ден на детето идва през 1925 г. Когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци. Той ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).
По-късно неговата инициатива е продължена. Като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни. България е една от тези страни. С решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.Това се случва  през ноември 1949 г., в Москва.
Денят отбелязва приемането на Декларация за правата на детето (20 ноември 1959 г. от 14-ата сесия на Общото събрание на ООН). И на Конвенцията по правата на детето (20 ноември 1989 г. от 44-ата сесия на Общото събрание на ООН).
Днес Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света.
В цялата страна са организирани различни събития на най-малките, а целта е да усмихнем децата в техния ден.
международен ден на детето флаг
Международният ден на детето си има и флаг.
На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна.
Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността.
Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - това е символ на нашият общ дом.

Вашият коментар